Sliter du med eksem? Slik bør din hudpleierutine se ut.

SKREVET AV HEDDA NÆSS, 19. OKTOBER 2021

Hudpleierutine for eksem

Hvordan bør din hudpleierutine se ut dersom du er plaget med hyppige eksemutbrudd? Hvilke produkter bør du unngå, og hvilke kan bidra til å lindre plagene og ikke minst forhindre nye utbrudd? Jeg har vært plaget med eksem i varierende grad gjennom hele mitt liv, og i dette innlegget skal jeg fortelle om min hudpleierutine, og forklare hvilke produkter jeg bruker som passer min ekstremt sensitive hud. Jeg har samtidig en kombinert til fet hudtype, som har gjort det ekstra utfordrende for meg, så jeg bruker i tillegg et par serum og et par produkter i Sevje serien, men jeg nevner kun en av de her for at ikke det skal bli forvirrende. 

Jeg har som nevnt over slitt med eksem hele mitt liv, og det er ikke å legge skjul på at det til tider kan ha stor en stor innvirkning på ens livskvalitet. Den røde, tørre og hissige huden som klør uten like, smerten fra de væskefylte sårene som aldri ser ut til å gro, og ikke minst flausen du kjenner på selv når du er redd for at folk skal tro at de røde flekkene på halsen er sugemerker, eller enda verre, frykten for at andre mennesker skal tro utslettet er smittsomt ... det har vært en stor økning i forekomsten av atopisk eksem de siste årene. Folkehelseinstituttet har sagt at blant gutter og jenter i aldersgruppen 0-2 år, har forekomsten økt fra rundt 5% i 2010 til rundt 15% i 2018. Dette er en drastisk økning på få år. Vi vet også at rundt et av fire barn som utvikler atopisk eksem i barndommen, fortsetter å slite med plagene i voksen alder. Altså er dette en hudtilstand som påvirker mange i samfunnet. 

Hva er eksem?

Atopisk eksem, også kalt atopisk dermatitt, er definert som en hudtilstand bestående av tørr, kløende hud. Det oppstår ofte rødt utslett med hevelse og noen ganger væskende blemmer. Utslettet kan være til stedet hele tiden, eller kan komme og gå i varierende grad. Alvorlighetsgraden vil også variere fra person til person.

 

              

 

Hva forårsaker utbrudd av eksem? 

Det er flere faktorer som kan være med på å bidra til å utløse et eksemutbrudd. Det kan være stress, gjerne over lengre tid, gjerne som konsekvens av en krevende jobbsituasjon eller andre hverdagslige plikter. Kostholdet kan også trigge eksem dersom man er allergisk mot enkelte matprodukter. Det trenger gjerne ikke å være en allergi, men noe som vil øke inflammasjonsnivået i kroppen, og som i kombinasjon med et allerede eksisterende utbrudd kan trigge et enda større utbrudd. Et personlig eksempel på dette er tomater. Jeg tåler fint å spise tomater i perioder hvor jeg ikke har eksemutbrudd. Når jeg derimot har et utbrudd, bør jeg unngå å spise tomater ettersom det øker inflammasjonsnivået i kroppen, som igjen trigger nye og større utbrudd. Endringer i klimaet kan også påvirke den sensitive huden og trigge nye utbrudd. 

Kan man bli kvitt eksemen?

Det er dessverre ikke en enkel sak å kvitte seg med eksem. Det er mange faktorer som kan ha skyld i utbruddet, og de er ofte vanskelige å kontrollere. Det er bl.a. ikke bare å fortelle en som lider av et kronisk høyt stressnivå om å roe seg ned. Årsakene til stresset er gjerne vanskelige å bli kvitt. Det finnes ulike medisinske behandlinger man kan ta i bruk, men de har ofte kun midlertidig effekt. Man kan derimot jobbe for å begrense hyppigheten og alvorlighetsgraden av utbrudd ved å bl.a. prøve å spise mat man vet man ikke reagerer på, prøve å roe ned stressnivået, og ikke minst, ved å hudprodukter som er utviklet for sensitiv hud og som man vet ikke inneholder ingredienser som kan trigge eksem og allergi. 

Hvordan ser en god hudpleierutine ut for en som sliter med atopisk eksem?

Som nevnt over bør man se etter hudprodukter som er utviklet for sensitiv hud, og som inneholder milde og fuktgivende ingredienser. Ingredienser som parfymer, aktive syrer, og uttørrende såper bør alltid unngås i hudpleieprodukter, og når jeg sier parfyme inkluderer det også naturlige eteriske parfymestoffer som lavendel, peppermynte, roseolje osv. Ved et atopisk eksemutbrudd er hudens naturlige barrierefunksjon svekket. Et godt tilpasset produkt bør altså ha i oppgave å styrke, opprettholde og beskytte denne barrieren. En god fuktighetskrem vil gjøre dette ved å tilføre et beskyttende og fuktighetsgivende lag utenpå utbruddet. Et godt eksempel på et slikt produkt er Extra Nourishing Cream Squalene.

 

Min hudpleierutine for sensitiv hud
 

1. Favn cleanse and moisturising oil

Før jeg går I dusjen pleier jeg å smøre meg med denne kroppsoljen fra favnserien. Den er med på å forhindre de eksemutsatte områdene fra å tørke ut og er med på å opprettholde hudbarrieren med alle dens viktige funksjoner. 


2. Favn moisturising shampoo and conditioner 

Man bør ikke vaske håret hver dag ettersom det stripper håret fra viktige oljer og kan forårsake tørr hodebunn og flass. Men dersom jeg skal vaske håret så benytter jeg meg av sjampo og balsam fra favnserien. I denne serien kan man velge mellom en eksfolierende eller en fuktighetsgivende sjampo, og da anbefaler jeg den fuktighetsgivende dersom man sliter med en tørr og eksemutsatt hodebunn. Det er veldig viktig at de produktene du bruker i håret også er parfymefri, for selv om du ikke har eksem i hodebunnen, men for eksempel kun på hendene eller på halsen, så renner jo sjampoen nedover kroppen, pluss at du tar på den. 

3. Favn massage and body oil 

Før jeg går inn i dusjen smører jeg meg med denne for å beskytte huden min mot det varme vannet, slik at den inne blir rød og tørr.


4. Favn eye and facial cream

Dette er en mild og fuktighetsgivende ansiktskrem som passer for de med veldig sensitiv hud. Jeg kan i perioder slite med eksem i ansiktet, og da er denne ansiktskremen gull verdt! Et godt alternativ til denne er Sevje eye and facial Cream som passer perfekt for de med en kombinert/fet hudtype ettersom den er av en litt tynnere konsistens og ikke fullt så fuktighetsgivende. Men på områder med eksem bruker jeg kun Favn eye and facial cream eller Favn the silk cream 


5. Favn the silk cream (ansikt og Kropp) og Favn extra nourishing cream (kropp)

Favn the silk cream kan brukes både i ansiktet og på kroppen, og er perfekt for de som ønsker en enkel hudpleierutine bestående av færrest mulig produkter og ingredienser. Den gir god fukt, men er ikke like fet som Favn extra nourising cream squalene, og kan derfor være et bedre alternativ på dager hvor man skal ut av huset. På dager tilbrakt hjemme i pysjamasen, er derimot Favn extra nourising cream squalene uten tvil det beste alternativet, og når huden er tørr som en sviske og klør.

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

x